In vertrouwen genomen door een slachtoffer

Stap 3 van ‘Slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag’ is ‘Steun en support zoeken’. Je kunt hierbij in vertrouwen worden genomen door een teamgenoot of collega. Je wilt hem of haar ook graag helpen om zich weer prettiger te voelen en de situatie op te lossen. Daarvoor kun je onderstaande stappen volgen:

Stap 1: Luisteren

Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft, zonder dat je een waardeoordeel velt. Wat jij als normaal ervaart kan voor de ander erg kwetsbaar en/of vervelend zijn.

Stap 2: Vragen stellen

Voor een goed gesprek moet er doorgevraagd worden. Stel vragen en ben oprecht geïnteresseerd in de situatie en het gevoel van de ander. Vraag ook naar de vervolgstappen. Kun je hierbij helpen? Als de ander geen verdere actie wilt ondernemen, maar het voor jou toch niet goed voelt om het niet te melden, vraag dan of je het anoniem mag melden.

Stap 3: Steun en support bieden

Bied ook in een later stadium steun en support. De ander kan later mogelijk weer emotioneel worden, omdat iets zich herinnert aan een eerdere vervelende situatie. Sta dan ook klaar. Luister, stel vragen en stel de ander gerust.