Aangesproken op mijn gedrag

Je kunt ook zelf aangesproken worden op je eigen gedrag. Dit gedrag kan bewust of onbewust een nare situatie veroorzaakt hebben bij de ander. Hij/zij heeft het als vervelend ervaren. Schiet niet gelijk in de verdediging en blijf rustig. De ander heeft het lef en de stap gezet om je gedrag te bespreken. Zelf wil je dit ook graag oplossen en nieuwe grensoverschrijdende situaties voorkomen. Volg daarvoor onderstaand stappenplan:

Stap 1: Evalueren

Evalueer je eigen gedrag. Herken je wat de ander zegt? Het is niet makkelijk om hier kritisch naar te kijken en te erkennen dat je gedrag ongewenst is geweest. Dit is een grote stap in het voorkomen van toekomstig ongewenst gedrag.

Stap 2: Bespreken

Bespreek je eigen evaluatie ook met de ander. Ga open het gesprek in en luister naar de ander. Bied excuses aan als je onbewust een grens hebt overschreden en bespreek hoe je in de toekomst verder met elkaar om wilt gaan.

Stap 3: Steun zoeken

Voel je je onterecht beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en heeft dat je geraakt. Zoek dan steun bij een teamgenoot, collega of vriend(in).